Όλα τα γατάκια είναι αξιολάτρευτα και μπορεί να είναι δελεαστικό να πάρετε ένα στο σπίτι χωρίς να σκεφτείτε τις συνέπειες. Να θυμάστε ότι όπως και τα παιδιά μπορούν να είναι καταστροφικά και πολύ απαιτητικά. Η υιοθεσία ενός μικρού γατιού σημαίνει ότι εσείς ο ίδιος δεσμεύεστε για περίπου 14 χρόνια να φροντίζετε μια γάτα και μερικές ζουν έως τα είκοσί τους.
Μπορώ να φροντίσω μια γάτα;
Η φροντίδα μιας γάτας απαιτεί:
*άφθονη ανθρώπινη συντροφιά
* τακτικά, κατάλληλα γεύματα με συνεχή παροχή φρέσκου νερού
*ένα καθαρό και άνετο κρεβάτι
*πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή άδειασμα και καθάρισμα της αμμολεκάνης σε καθημερινή βάση
*τακτικό βούρτσισμα. Οι μακρύτριχες γάτες απαιτούν καθημερινή περιποίηση
*στείρωση μεταξύ 4 και 6 μηνών
*τακτικό εμβολιασμό κατά των μεγάλων ασθενειών των αιλουροειδών
*τακτική αποπαρασίτωση και θεραπεία για τους ψύλλους
*επισκέψεις στον κτηνίατρο, όταν η γάτα δείχνει σημάδια ασθένειας
Φέρνοντας το γατάκι σπίτι....
Η μετάβαση σε ένα νέο σπίτι είναι πολύ αγχωτικό για ένα γατάκι. Δώστε του επιβεβαίωση και χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον πριν το γνωρίσετε σε άλλα ζώα στην οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και ότι υπάρχει ένα προστατευτικό μπροστά από το τζάκι (μια σκοτεινή και ήσυχη καπνοδόχος μπορεί να είναι πολύ δελεαστική για ένα νευρικό γατάκι). Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι ξέρει πού είναι το κρεβάτι, η αμμολεκάνη και τα πιατάκια με το φαγητό.
Το κρεβάτι του γατιού θα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο αν τα πράγματα γίνονται πολύ αγχωτικά. Πρέπει να είναι ζεστό και στεγνό και άνετο. Υπάρχουν πολλά είδη κρεβατιών για να επιλέξετε ή μπορείτε να βάλετε μερικά ζεστά υφάσματα μέσα σε ένα σκληρό κουτί από χαρτόνι με τρύπα στη μια πλευρά. Τοποθετώντας το σε μια ζεστή και ασφαλή γωνιά (κοντά σε καλοριφέρ τον χειμώνα), θα κάνει το σπίτι φιλόξενο και το γατάκι να αισθάνεται ασφαλές. Τις πρώτες νύχτες ένα ζεστό μπουκάλι νερό κάτω από μια κουβέρτα μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμιστεί η απουσία της μητέρας ή των αδερφών του. Αν τύχει να έχετε, ή μπορείτε να δανειστείτε, ένα μεγάλο κλουβάκι (το είδος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των σκύλων με ασφάλεια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου) αυτό είναι ιδανικό για την παροχή ενός ασφαλούς χώρου για το γατάκι και μπορείτε να βάλετε εκεί την αμμολεκάνη και το κρεβάτι. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε τις συστάσεις με άλλα ζώα.
Παρουσιάζοντας τα άλλα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά
Η γνωριμία με τους άλλους κατοίκους του σπιτιού πρέπει να είναι σταδιακή, ευγενική και πολύ ήσυχη. Ενθουσιασμένα παιδιά μπορούν ακούσια να τραυματίσουν εύκολα ένα γατάκι, έτσι πάντα να επιβλέπετε όταν παίζουν και να μην επιτρέπετε να πιάνουν το γατάκι χωρίς λόγο. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να κάθονται στο πάτωμα και να περιμένουν να τα εξερευνήσει το γατάκι. Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι μπορεί να σταματήσει να παίζει, όταν θέλει να είναι και ότι δεν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι. Τα γατάκια, όπως και πολλά μικρά ζώα, θα χρειαστούν πολύ ύπνο και θα πρέπει να έχουν χρόνο να ξεκουράζονται.
Γνωρίζοντας ένα γατάκι σε ένα σκύλο ή μια γάτα θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Μια κακή εμπειρία ίσως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν έχετε μεγάλο κλουβάκι στο οποίο το γατάκι μπορεί να καθίσει με ασφάλεια, ενώ η γάτα ή ο σκύλος μπορεί το συνηθίζει σταδιακά, αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε συστάσεις. Ορισμένοι σκυλιά, ιδιαίτερα εκείνα που δεν είναι συνηθισμένα σε γάτες ή έχουν επιθετική διάθεση, χρειάζονται επιπλέον ειδική μέριμνα για τις συστάσεις. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ήρεμα με το λουρί τους και να τα βάλετε να κάθονται ήσυχα. Το νέο γατάκι θα πρέπει να έχει μια ασφαλή θέση στο δωμάτιο και τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με το σκυλί και να το προσεγγίσει, αν θέλει. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και απαιτεί υπομονή και ανταμοιβή για το σκυλί αν συμπεριφέρεται καλά. Για σκύλους πιο ήσυχους ή εξοικειωμένους με γάτες, η γνωριμία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μία γατοφόρο. Αρχικά κρατήστε το σκύλο με το λουρί, βάλτε τη γατοφόρο σε υψηλό σημείο και επιτρέψτε ελεγχόμενη πρόσβαση η οποία θα είναι σύντομη και συχνή. Τα περισσότερα σκυλιά θα είναι ηρεμήσουν σύντομα όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο νεοεισερχόμενος δεν είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρων. Συνεχίστε αρχικά με συναντήσεις με το σκυλί δεμένο στο λουρί του για ασφάλεια. Μην αφήσετε το γατάκι μόνο με τα σκυλιά και τις γάτες μέχρι να προσαρμοστεί καλά.
Διατροφή
Όταν πρωτοπάρετε ένα γατάκι στο σπίτι ταϊστε το το φαγητό που έχει συνηθίσει. Μια ξαφνική αλλαγή της διατροφής σε συνδυασμό με το άγχος της προσαρμογής σε ένα νέο σπίτι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Εάν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή, κάντε το σταδιακά αναμειγνύοντάς τη νέα τροφή με τη συνηθισμένη. Τα γατάκια έχουν μικρό στομάχι και πρέπει να τρέφονται λίγο και συχνά, όπως τα μωρά. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθείτε σε μια σπιτική διατροφή που θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τα γατάκια - είναι πολύ πιο εύκολο να παρέχετε μια καλή εμπορική τροφή και να αφιερώνετε χρόνο παίζοντας με το γατάκι! Υπάρχουν τροφές ειδικά διαμορφωμένες για γατάκια, επειδή αυτά έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από μια ενήλικη γάτα. Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες για την τροφή προσεκτικά. Αν έχει την ένδειξη «πλήρης» περιέχει ό,τι χρειάζεται το γατάκι για να παραμείνει υγιές. Αν είναι με την ένδειξη «συμπληρωματική» δεν παρέχουν ό,τι πρέπει και το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται με άλλα τροφή.
Τα γατάκια ηλικίας 8-12 εβδομάδων έχουν ανάγκη από τέσσερα γεύματα την ημέρα, 3-6 μηνών τρία γεύματα, και γατάκια άνω των 6 μηνών, δύο γεύματα. Μπορεί να θέλετε να δίνετε κάποια ξηρή τροφή ελεύθερα - αυτό εξαρτάται κατά πολύ από τον τρόπο της ζωής σας, τι αρέσει στο γατάκι σας και σε τι είναι συνηθισμένο και από το αν έχετε άλλες γάτες στο σπίτι με ορισμένες διατροφικές συνήθειες.
Μη δίνετε γάλα αγελάδας στο γατάκι σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Εάν επιθυμείτε να του γάλα,δώστε αυτό που έχει παρασκευαστεί ειδικά για γάτες. Η διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες απαιτεί κτηνίατρο. Φρέσκο πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.
Εκπαίδευση τουαλέτας
Οι γάτες είναι πολύ σχολαστικές στις συνήθειες της τουαλέτας τους και συνήθως έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αμμολεκάνη αντιγράφοντας τη μητέρα τους. Ίσως πρέπει να δείξετε στο νέο γατάκι σας ακριβώς πού είναι η αμμολεκάνη και να το τοποθετήσετε σε αυτήν μετά τον ύπνο και μετά τα γεύματα, ή όταν το γατάκι μυρίζει, ξύνει ή ανακουρκουδίζει και φαίνεται ότι είναι έτοιμο να τα κάνει!
Θα χρειαστείτε μια πλαστική αμμολεκάνη που μπορεί να γεμίσει με άμμο, τύρφη ή άμμο για γάτες διαθέσιμη στα pet shop. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται χώμα από τον κήπο για ανεμβολίαστα γατάκια καθώς ενδέχεται να φέρουν ασθένειες από άλλες γάτες που το έχουν χρησιμοποιήσει ως τουαλέτα. Η λεκάνη θα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε εφημερίδα για να μαζέψει τυχόν κόκκους που πέφτουν κατά τη διάρκεια του σκαψίματος – μία μεγάλη αμμολεκάνη θα αποτρέψει τέτοια προβλήματα. Αν σκοπεύετε να αφήσετε έξω το γατάκι σας να χρησιμοποιεί τον κήπο στο μέλλον, τότε μια απλή ανοικτή αμμολεκάνη θα είναι αρκετή για μερικές εβδομάδες. Αν σκοπεύετε η γάτα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της τότε μπορείτε να αγοράσετε μία από τα είδη που καλύπτονται με πορτάκι το οποίο δίνει στη γάτα περισσότερη ιδιωτικής ζωή, σταματά τις μυρωδιές και εμποδίζει το χάος με την άμμο.
Τοποθετήστε το δίσκο σε μια ήσυχη προσβάσιμη γωνιά όπου το γατάκι σας δεν θα ενοχληθεί. Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη δεν είναι δίπλα στα πιατάκια με την τροφή και το νερό. Το γατάκι μπορεί να είναι απρόθυμο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του εάν είναι πολύ κοντά στην τροφή του.
Η αμμολεκάνη πρέπει να διατηρείτται καθαρή και να αδειάζεται σε τακτά διαστήματα. Μερικά απολυμαντικά (όπως το Dettol) που θολώνουν το νερό είναι τοξικά για τις γάτες, οπότε χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό και απορρυπαντικό κατά τον καθαρισμό ή βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα φιλικό προς τις γάτες απολυμαντικό, όπως η χλωρίνη που έχει αραιωθεί όπως συνιστά ο κατασκευαστής, και ότι η λεκάνη έχει ξεπλυθεί καλά πριν τη χρήση.
Αν το γατάκι σας έχει την τάση να βρωμίζει αλλού στο σπίτι, περιορίστε το σε ένα δωμάτιο με την αμμολεκάνη μέχρι το γατάκι να μάθει να τη χρησιμοποιεί τακτικά. Βάλτε το γατάκι στην τουαλέτα του σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού φάει ή όταν μυρίζει, ξύνει ή αρχίζει να παίρνει τη χαρακτηριστική στάση και γενικά δείχνει σημάδια ότι αναζητεί την κατάλληλη γωνία για να χρησιμοποιηθεί ως τουαλέτα.
Αν το γατάκι είναι απρόθυμο να χρησιμοποιήσει την αμμολεκάνη, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται:
*Δεν είναι αρκετά καθαρή – αδειάστε την πιο συχνά
*Δεν είναι αρκετά μεγάλη - θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε μια ενήλικη γάτα να γυρίζει και να το χρησιμοποιεί περισσότερο από μία φορά χωρίς να λερωθεί
*Την καθαρίζετε με μια χημική ουσία που μυρίζει πολύ έντονα
*Είναι πολύ κοντά στο κρεβάτι ή στα πιατάκια με το φαγητό
*Στο γατάκι δεν αρέσει η υφή της άμμου που έχετε επιλέξει - χρησιμοποιήστε τον τύπο που είχατε στο παρελθόν.
Όταν το γατάκι σας αρχίζει να βγαίνει έξω πιο συχνά, μετακινήστε σταδιακά την αμμολεκάνη προς την πόρτα. Λίγες χούφτες άμμο από την τουαλέτα του σκορπισμένες στο χώμα του κήπου, θα ενθαρρύνει το γατάκι να σκάψει εκεί. Μην πάρετε την αμμολεκάνη μέχρι το γατάκι σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον κήπο.
Βγαίνοντας έξω
Το γατάκι σας δεν θα πρέπει να βγαίνει εκτός σπιτιού μέχρι τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την λήξη των πρώτων εμβολιασμών στην ηλικία των 13 με 14 εβδομάδων περίπου (εξαρτάται από το εμβόλιο). Από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχει συνηθίσει στη ζωή στο σπίτι σας, μπορείτε να αρχίσετε να αφήνετε το γατάκι σας να πηγαίνει έξω. Επιλέξτε μια ημέρα και ήσυχη ώρα και συνοδέψτε έξω το γατάκι σας, επιτρέποντάς το να διερευνήσει το νέο περιβάλλον. Εξακολουθήστε να συνοδεύετε το γατάκι μέχρι να εξοικειωθεί με τον κήπο σας και μπορεί να βρει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι χωρίς δυσκολία. Είναι καλύτερο να μην αφήσετε το γατάκι σας μόνο του εκτός μέχρι να 6 μηνών.
Στις γάτες αρέσει να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν. Ένα πορτάκι για γάτες τους το επιτρέπει. Αν βάλετε κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστείτε μια αμμολεκάνη σε κλειστό χώρο όταν το γατάκι μεγαλώσει. Μπορείτε να διδάξετε στο γατάκι σας να χρησιμοποιεί ένα πορτάκι κρατώντας το ανοικτό αρχικά και δελεάζοντας το ζωάκι με τροφή. Σταδιακά αφήνετέ το κλειστό ώστε το γατάκι να μάθει να το πιέζει. Αν έχετε ήδη μια γάτα σκεφτείτε ότι το γατάκι μπορεί να παρακολουθήσει και να μάθει και να βγαίνει έξω πριν να είναι έτοιμο – τα γατάκια μαθαίνουν γρήγορα βλέποντας άλλες γάτες.
Για να αποτρέψετε τις γάτες της γειτονιάς να μπαίνουν σπίτι σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα πορτάκι που θα ανοίγει μόνο για τη γάτα σας. Αυτό θα λειτουργεί με μαγνητικά ή ηλεκτρονικά κύματα στο περιλαίμιο της γάτας σας.
Λουράκια
Όταν το γατάκι σας γίνεται μεγαλύτερο (άνω των 6 μηνών) ίσως θελήσετε να του βάλετε λουράκι, ώστε να έχει κάποια μορφή αναγνώρισης ή να μεταφέρει έναν μαγνήτη για το ηλεκτρονικό πορτάκι- ποτέ μην του βάλετε λουράκι μόνο και μόνο για να το φοράει. Τα λουράκια πρέπει φοριούνται με προσοχή – τα γατάκια είναι πολύ δραστήρια και περίεργα ενώ μεγαλώνουν και μπορεί εύκολα να γαντζωθεί το περιλαίμιο σε κλαδί δέντρου ή περίφραξη ή το γατάκι μπορεί να πιάσει το μπροστινό του πόδι σε αυτό και να τραυματιστεί. Λουράκια που ανοίγουν αυτόματα θα μειώσουν την πιθανότητα να μπλεχτεί η γάτα σε περίπτωση που προκύψει ένα πρόβλημα. Για μια μικρή, ταχέως αναπτυσσόμενη γάτα θα πρέπει να θυμηθείτε να ελέγχετε το κολάρο του (πρέπει να είστε σε θέση να περνάτε ένα ή δύο δάχτυλα κάτω από αυτό) και να αυξάνετε αναλόγως το μέγεθός του. Τα λουράκια κατά των ψύλλων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ψύλλων και μπορεί να είναι πρόσθετος κίνδυνος για τα περίεργα γατάκια που αναρριχούνται ή πιέζονται σε μικρούς χώρους, όπου μπορούν να μπλεχτούν. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βάλετε στη γάτα σας μικροτσίπ για λόγους αναγνώρισης.
Κίνδυνοι στο σπίτι
Τα γατάκια είναι πολύ περίεργα πλάσματα και θα διερευνήσουν τους μικρούς, σκοτεινούς χώρους όπου μπορούν να μπουν. Για το λόγο αυτό, αν το γατάκι σας λείπει για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κοιτάξετε στα ντουλάπια, στις ντουλάπες, έξω από τα υπόστεγα κλπ. σε περίπτωση που έχει κλειστειί κατά λάθος ή «κόλλησε».
Κρατήστε κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου ρούχων και του στεγνωτήριου όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και ελέγξτε τα πριν βάλετε μέσα τα ρούχα.
Αν το γατάκι σας μασουλάει φυτά, αφαιρέστε τυχόν φυτά που μπορεί να είναι δηλητηριώδη, για παράδειγμα ποϊνσετίες, κρινάκια, αλεξανδριανά, αβοκάντο, καουτσούκ και κισσοί. Οι περισσότερες γάτες δεν θα αγγίξουν τέτοια φυτά, αλλά τα γατάκια μπορεί να είναι πιο περίεργα.
Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα σε όροφο ή έχετε σπίτι με πολλούς ορόφους κρατήστε τα παράθυρα κλειστά για να εξασφαλιστεί ότι τα γατάκια δεν θα πέσουν κάτω.
Στον κήπο αποθηκεύστε τα χημικά με ασφάλεια και να προσέξτε αν χρησιμοποιείτε δόλωμα για γυμνοσάλιαγκες ή χημικές ουσίες στον ίδιο τον κήπο - ορισμένα είδη μπορεί να είναι πολύ τοξικά για τα ζώα.
Ψυχαγωγία
Τα γατάκια είναι πολύ παιχνιδιάρικα. Δώστε τους μια σειρά παιχνιδιών για να τα κρατήσει απασχολημένα και να ασκούνται. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά - κάθε γατάκι αγαπάει ένα κουτί από χαρτόνι για να παίξει. Το παιχνίδι είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να γνωριστείτε και να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλο. Δώστε στο γατάκι σας ένα σημείο να ξύνει τα νύχια του.
Διατηρώντας τη γάτα σας σε καλή υγεία
Βούρτσισμα
Είναι καλή ιδέα να συνηθίσετε το γατάκι σας στο βούρτσισμα από νεαρή ηλικία, ιδιαίτερα αν έχει μακριά γούνα. Μια μακρύτριχη γάτα χρειάζεται καθημερινά προσοχή για μια γούνα χωρίς κόμπους. Το βούρτσισμα αφαιρεί τις νεκρές τρίχες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόμπαλες. Το χτένισμα και το βούρτσισμα θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση αυτών των τριχών και αυτό εκτιμάται συνήθως από τη γάτα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συνηθίσει σε αυτό από νωρίς. Το βούρτσισμα σας δίνει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθείτε στενά την γάτα σας, να αξιολογείτε την υγεία της και συμβάλει στην ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ σας. Πάντα να είστε μαλακοί στις κινήσεις σας και να κάνετε το βούρτσισμα μια εμπειρία επιβράβευσης και ευχαρίστησης.
Εμβολιασμοί
Τα γατάκια πρέπει να εμβολιάζονται για να έχουν προστασία έναντι των πιθανών θανατηφόρων λοιμώξεων των αιλουροειδών. Το πρώτο στη σειρά εμβόλιο γίνεται στις 8 με 9 εβδομάδες και το δεύτερο στις περίπου 12 εβδομάδες. Το γατάκι θα πρέπει να κρατείται μακριά από τις άλλες γάτες και να παραμείνει σε κλειστούς χώρους για 10 ημέρες μετά το δεύτερο εμβόλιο για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία.
Για να διατηρηθεί το επίπεδο της προστασίας που παρέχεται από τον εμβολιασμό, οι ενήλικες γάτες απαιτούν τακτικό επανεμβολιασμό (συνήθως μία φορά κάθε ένα έως τρία έτη). Ο κτηνίατρός σας θα προσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, σύμφωνα με τους κινδύνους των διαφόρων ασθενειών στην περιοχή σας. Στις πόλεις, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός γάτων, ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι υψηλότερος.
Αποπαρασίτωση
Τα σκουλήκια μπορούν να κάνουν τα γατάκια αδύναμα. Θα πρέπει να γίνεται αποπαρασίτωση κατά της ασκαρίδας στις 4-6 εβδομάδες και στη συνέχεια τακτικά κάθε 2 - 3 εβδομάδες μέχρι να είναι 4 μηνών. Μετά από αυτό θα πρέπει να αποπαρασιτώνονται για ασκαρίδες και ταινίες κάθε 2 - 6 μήνες ανάλογα με το πόσο κυνηγούν και αν έχουν ψύλλους. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο φάρμακο διαθέσιμο από τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας προσεκτικά.
Ψύλλοι
Ακόμη και οι καθαρές γάτες μαζεύουν ψύλλους έτσι ελέγξτε ενώ βουρτσίζετε.Οι ακαθαρσίες των ψύλλων φαίνονται ως μικρές καφέ κηλίδες κυρίως γύρω από το λαιμό και τη βάση της ουράς. Όταν τοποθετούνται σε βρεγμένο βαμβάκι διαλύονται σιγά σε αιματηρές κηλίδες.
Για τον αποτελεσματικό έλεγχο, οι ψύλλοι στο γατάκι πρέπει να εξοντώνονται. Παραδοσιακά σπρέι, σαμπουάν και περιλαίμια κατά των ψύλλων μπορεί να περιέχουν ουσίες που είναι δυνητικά τοξικές για γατάκια και μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να παρέχει μια σειρά από νέα προϊόντα για να σκοτώσει τους ψύλλους τα οποία είναι πολύ ασφαλή επειδή δρουν σε υποδοχείς που δεν είναι παρόντες στα θηλαστικά, μόνο στα έντομα. Οι αμπούλες είναι πολύ εύκολες στην εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολύ μικρή ηλικία.
Άλλα ζώα στο σπίτι θα πρέπει επίσης να αποπαρασιτωθούν. Το κρεβάτι της γάτας πρέπει να πλυθεί ή να αντικατασταθεί. Ο κτηνίατρός σας θα είναι επίσης σε θέση να προμηθεύσει προϊόντα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ψύλλοι μέσα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορούν να ληφθούν από την γάτα να εμποδιστεί η αναπαραγωγή των ψύλλων.
Ακάρεα αυτιών
Πολλές γάτες έχουν ψώρα. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά σε μερικές γάτες προκαλούν ερεθισμό που οδηγεί στην παραγωγή ενός γκριζωπού / καφέ στρώματος στο αυτί. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ακουστικός πόρος μπλοκάρεται και ακολουθεί λοίμωξη. Ακόμη και αν τα ακάρεα δεν προκαλούν μια οδυνηρή αντίδραση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά, και μπορεί να περάσουν σε άλλες γάτες και σκύλους στην οικογένεια. Εάν έχετε ένα σκυλί που αντιμετωπίζει διαρκώς προβλήματα με τα άκαρεα αυτιών, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ελέγξει τα αυτιά της γάτας σας πάρα πολύ, δεδομένου ότι μπορεί να είναι η πηγή των ακάρεων. Αν τα αυτιά του γατιού σας σας φαίνονται βρώμικα, ερεθισμένα ή γεμάτο σκουρόχρωμο κερί αξίζει μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.
Στείρωση
Κάθε χρόνο, πολλές ανεπιθύμητες γάτες και γατάκια θανατώνονται ή αφήνονται στην τύχη τους, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια να υιοθετηθούν. Στειρώνοντας τη γάτα σας εξασφαλίζετε ότι δεν θα συμβάλλετε σε αυτό το πρόβλημα.
Ένας γάτος μπορεί να στειρωθεί στους τέσσερις με πέντε μήνες της ηλικίας του. Η στείρωση θα μειώσει την πιθανότητα ότι θα ψεκάζει σε εσωτερικούς χώρους για να χαρακτηρίσει το χώρο του. Θα δαπανά λιγότερο χρόνο στην αναζήτηση συντρόφου και έτσι θα έχει λιγότερες πιθανότητες να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή να εμπλακεί σε μάχες. Οι γάτες που δαγκώνονται και γδέρνονται σε μάχες είναι πιο πιθανό να διατρέξουν κίνδυνο από μολυσματικές ασθένειες.
Ένα θηλυκό γατάκι πρέπει να στειρώνεται για να προλαμβάνεται εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει από έναν κτηνίατρο στους τέσσερις με πέντε μήνες της ηλικίας του. Δεν χρειάζεται να έχει κάνει μια γέννα πριν τη στείρωση. Η διαδικασία δεν έχει βλαβερές συνέπειες και απομακρύνει και από σας και από τη γάτα σας το στρες από τον οίστρο (τα δυνατά νιαουρίσματα που οι θηλυκές γάτες κάνουν για να προσελκύσουν έναν σύντροφο), την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και την φροντίδα και την αναζήτηση σπιτιού για τα νεογέννητα γατάκια.
Μπορώ να φροντίσω μια γάτα;
Η φροντίδα μιας γάτας απαιτεί:
*άφθονη ανθρώπινη συντροφιά
* τακτικά, κατάλληλα γεύματα με συνεχή παροχή φρέσκου νερού
*ένα καθαρό και άνετο κρεβάτι
*πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους ή άδειασμα και καθάρισμα της αμμολεκάνης σε καθημερινή βάση
*τακτικό βούρτσισμα. Οι μακρύτριχες γάτες απαιτούν καθημερινή περιποίηση
*στείρωση μεταξύ 4 και 6 μηνών
*τακτικό εμβολιασμό κατά των μεγάλων ασθενειών των αιλουροειδών
*τακτική αποπαρασίτωση και θεραπεία για τους ψύλλους
*επισκέψεις στον κτηνίατρο, όταν η γάτα δείχνει σημάδια ασθένειας
Φέρνοντας το γατάκι σπίτι....
Η μετάβαση σε ένα νέο σπίτι είναι πολύ αγχωτικό για ένα γατάκι. Δώστε του επιβεβαίωση και χρόνο για να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον πριν το γνωρίσετε σε άλλα ζώα στην οικογένεια. Βεβαιωθείτε ότι όλες οι πόρτες και τα παράθυρα είναι κλειστά και ότι υπάρχει ένα προστατευτικό μπροστά από το τζάκι (μια σκοτεινή και ήσυχη καπνοδόχος μπορεί να είναι πολύ δελεαστική για ένα νευρικό γατάκι). Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι ξέρει πού είναι το κρεβάτι, η αμμολεκάνη και τα πιατάκια με το φαγητό.
Το κρεβάτι του γατιού θα πρέπει να αποτελεί καταφύγιο αν τα πράγματα γίνονται πολύ αγχωτικά. Πρέπει να είναι ζεστό και στεγνό και άνετο. Υπάρχουν πολλά είδη κρεβατιών για να επιλέξετε ή μπορείτε να βάλετε μερικά ζεστά υφάσματα μέσα σε ένα σκληρό κουτί από χαρτόνι με τρύπα στη μια πλευρά. Τοποθετώντας το σε μια ζεστή και ασφαλή γωνιά (κοντά σε καλοριφέρ τον χειμώνα), θα κάνει το σπίτι φιλόξενο και το γατάκι να αισθάνεται ασφαλές. Τις πρώτες νύχτες ένα ζεστό μπουκάλι νερό κάτω από μια κουβέρτα μπορεί να βοηθήσει να αντισταθμιστεί η απουσία της μητέρας ή των αδερφών του. Αν τύχει να έχετε, ή μπορείτε να δανειστείτε, ένα μεγάλο κλουβάκι (το είδος που χρησιμοποιείται για τη μεταφορά των σκύλων με ασφάλεια στο πίσω μέρος του αυτοκινήτου) αυτό είναι ιδανικό για την παροχή ενός ασφαλούς χώρου για το γατάκι και μπορείτε να βάλετε εκεί την αμμολεκάνη και το κρεβάτι. Είναι επίσης ένας εξαιρετικός τρόπος για να κάνετε τις συστάσεις με άλλα ζώα.
Παρουσιάζοντας τα άλλα κατοικίδια ζώα και τα παιδιά
Η γνωριμία με τους άλλους κατοίκους του σπιτιού πρέπει να είναι σταδιακή, ευγενική και πολύ ήσυχη. Ενθουσιασμένα παιδιά μπορούν ακούσια να τραυματίσουν εύκολα ένα γατάκι, έτσι πάντα να επιβλέπετε όταν παίζουν και να μην επιτρέπετε να πιάνουν το γατάκι χωρίς λόγο. Τα παιδιά πρέπει να ενθαρρύνονται να κάθονται στο πάτωμα και να περιμένουν να τα εξερευνήσει το γατάκι. Βεβαιωθείτε ότι το γατάκι μπορεί να σταματήσει να παίζει, όταν θέλει να είναι και ότι δεν αντιμετωπίζεται σαν παιχνίδι. Τα γατάκια, όπως και πολλά μικρά ζώα, θα χρειαστούν πολύ ύπνο και θα πρέπει να έχουν χρόνο να ξεκουράζονται.
Γνωρίζοντας ένα γατάκι σε ένα σκύλο ή μια γάτα θα πρέπει να προχωρήσετε με προσοχή για να αποφευχθεί η σύγκρουση. Μια κακή εμπειρία ίσως είναι δύσκολο να ξεπεραστεί. Αν έχετε μεγάλο κλουβάκι στο οποίο το γατάκι μπορεί να καθίσει με ασφάλεια, ενώ η γάτα ή ο σκύλος μπορεί το συνηθίζει σταδιακά, αυτό είναι ο ιδανικός τρόπος για να κάνετε συστάσεις. Ορισμένοι σκυλιά, ιδιαίτερα εκείνα που δεν είναι συνηθισμένα σε γάτες ή έχουν επιθετική διάθεση, χρειάζονται επιπλέον ειδική μέριμνα για τις συστάσεις. Θα πρέπει να είναι όσο το δυνατόν ήρεμα με το λουρί τους και να τα βάλετε να κάθονται ήσυχα. Το νέο γατάκι θα πρέπει να έχει μια ασφαλή θέση στο δωμάτιο και τη δυνατότητα να εξοικειωθεί με το σκυλί και να το προσεγγίσει, αν θέλει. Αυτό μπορεί να πάρει αρκετό χρόνο και απαιτεί υπομονή και ανταμοιβή για το σκυλί αν συμπεριφέρεται καλά. Για σκύλους πιο ήσυχους ή εξοικειωμένους με γάτες, η γνωριμία μπορεί να γίνει χρησιμοποιώντας μία γατοφόρο. Αρχικά κρατήστε το σκύλο με το λουρί, βάλτε τη γατοφόρο σε υψηλό σημείο και επιτρέψτε ελεγχόμενη πρόσβαση η οποία θα είναι σύντομη και συχνή. Τα περισσότερα σκυλιά θα είναι ηρεμήσουν σύντομα όταν συνειδητοποιήσουν ότι ο νεοεισερχόμενος δεν είναι πραγματικά πολύ ενδιαφέρων. Συνεχίστε αρχικά με συναντήσεις με το σκυλί δεμένο στο λουρί του για ασφάλεια. Μην αφήσετε το γατάκι μόνο με τα σκυλιά και τις γάτες μέχρι να προσαρμοστεί καλά.
Διατροφή
Όταν πρωτοπάρετε ένα γατάκι στο σπίτι ταϊστε το το φαγητό που έχει συνηθίσει. Μια ξαφνική αλλαγή της διατροφής σε συνδυασμό με το άγχος της προσαρμογής σε ένα νέο σπίτι μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές και διάρροια. Εάν θέλετε να αλλάξετε τη διατροφή, κάντε το σταδιακά αναμειγνύοντάς τη νέα τροφή με τη συνηθισμένη. Τα γατάκια έχουν μικρό στομάχι και πρέπει να τρέφονται λίγο και συχνά, όπως τα μωρά. Μπορεί να είναι πολύ δύσκολο να επικεντρωθείτε σε μια σπιτική διατροφή που θα παρέχει όλα τα θρεπτικά συστατικά που απαιτούνται για τα γατάκια - είναι πολύ πιο εύκολο να παρέχετε μια καλή εμπορική τροφή και να αφιερώνετε χρόνο παίζοντας με το γατάκι! Υπάρχουν τροφές ειδικά διαμορφωμένες για γατάκια, επειδή αυτά έχουν διαφορετικές διατροφικές ανάγκες από μια ενήλικη γάτα. Διαβάστε και ακολουθήστε τις οδηγίες για την τροφή προσεκτικά. Αν έχει την ένδειξη «πλήρης» περιέχει ό,τι χρειάζεται το γατάκι για να παραμείνει υγιές. Αν είναι με την ένδειξη «συμπληρωματική» δεν παρέχουν ό,τι πρέπει και το γατάκι θα πρέπει να τρέφεται με άλλα τροφή.
Τα γατάκια ηλικίας 8-12 εβδομάδων έχουν ανάγκη από τέσσερα γεύματα την ημέρα, 3-6 μηνών τρία γεύματα, και γατάκια άνω των 6 μηνών, δύο γεύματα. Μπορεί να θέλετε να δίνετε κάποια ξηρή τροφή ελεύθερα - αυτό εξαρτάται κατά πολύ από τον τρόπο της ζωής σας, τι αρέσει στο γατάκι σας και σε τι είναι συνηθισμένο και από το αν έχετε άλλες γάτες στο σπίτι με ορισμένες διατροφικές συνήθειες.
Μη δίνετε γάλα αγελάδας στο γατάκι σας, καθώς μπορεί να προκαλέσει διάρροια. Εάν επιθυμείτε να του γάλα,δώστε αυτό που έχει παρασκευαστεί ειδικά για γάτες. Η διάρροια που διαρκεί περισσότερο από 24 ώρες απαιτεί κτηνίατρο. Φρέσκο πόσιμο νερό πρέπει να είναι διαθέσιμο ανά πάσα στιγμή.
Εκπαίδευση τουαλέτας
Οι γάτες είναι πολύ σχολαστικές στις συνήθειες της τουαλέτας τους και συνήθως έχουν μάθει να χρησιμοποιούν αμμολεκάνη αντιγράφοντας τη μητέρα τους. Ίσως πρέπει να δείξετε στο νέο γατάκι σας ακριβώς πού είναι η αμμολεκάνη και να το τοποθετήσετε σε αυτήν μετά τον ύπνο και μετά τα γεύματα, ή όταν το γατάκι μυρίζει, ξύνει ή ανακουρκουδίζει και φαίνεται ότι είναι έτοιμο να τα κάνει!
Θα χρειαστείτε μια πλαστική αμμολεκάνη που μπορεί να γεμίσει με άμμο, τύρφη ή άμμο για γάτες διαθέσιμη στα pet shop. Δεν πρέπει ποτέ να χρησιμοποιείται χώμα από τον κήπο για ανεμβολίαστα γατάκια καθώς ενδέχεται να φέρουν ασθένειες από άλλες γάτες που το έχουν χρησιμοποιήσει ως τουαλέτα. Η λεκάνη θα πρέπει να τοποθετείται πάνω σε εφημερίδα για να μαζέψει τυχόν κόκκους που πέφτουν κατά τη διάρκεια του σκαψίματος – μία μεγάλη αμμολεκάνη θα αποτρέψει τέτοια προβλήματα. Αν σκοπεύετε να αφήσετε έξω το γατάκι σας να χρησιμοποιεί τον κήπο στο μέλλον, τότε μια απλή ανοικτή αμμολεκάνη θα είναι αρκετή για μερικές εβδομάδες. Αν σκοπεύετε η γάτα να συνεχίσει να χρησιμοποιεί την αμμολεκάνη της τότε μπορείτε να αγοράσετε μία από τα είδη που καλύπτονται με πορτάκι το οποίο δίνει στη γάτα περισσότερη ιδιωτικής ζωή, σταματά τις μυρωδιές και εμποδίζει το χάος με την άμμο.
Τοποθετήστε το δίσκο σε μια ήσυχη προσβάσιμη γωνιά όπου το γατάκι σας δεν θα ενοχληθεί. Βεβαιωθείτε ότι η αμμολεκάνη δεν είναι δίπλα στα πιατάκια με την τροφή και το νερό. Το γατάκι μπορεί να είναι απρόθυμο να χρησιμοποιήσει την τουαλέτα του εάν είναι πολύ κοντά στην τροφή του.
Η αμμολεκάνη πρέπει να διατηρείτται καθαρή και να αδειάζεται σε τακτά διαστήματα. Μερικά απολυμαντικά (όπως το Dettol) που θολώνουν το νερό είναι τοξικά για τις γάτες, οπότε χρησιμοποιήστε μόνο ζεστό νερό και απορρυπαντικό κατά τον καθαρισμό ή βεβαιωθείτε ότι χρησιμοποιείτε ένα φιλικό προς τις γάτες απολυμαντικό, όπως η χλωρίνη που έχει αραιωθεί όπως συνιστά ο κατασκευαστής, και ότι η λεκάνη έχει ξεπλυθεί καλά πριν τη χρήση.
Αν το γατάκι σας έχει την τάση να βρωμίζει αλλού στο σπίτι, περιορίστε το σε ένα δωμάτιο με την αμμολεκάνη μέχρι το γατάκι να μάθει να τη χρησιμοποιεί τακτικά. Βάλτε το γατάκι στην τουαλέτα του σε σύντομο χρονικό διάστημα αφού φάει ή όταν μυρίζει, ξύνει ή αρχίζει να παίρνει τη χαρακτηριστική στάση και γενικά δείχνει σημάδια ότι αναζητεί την κατάλληλη γωνία για να χρησιμοποιηθεί ως τουαλέτα.
Αν το γατάκι είναι απρόθυμο να χρησιμοποιήσει την αμμολεκάνη, αυτό θα μπορούσε να οφείλεται:
*Δεν είναι αρκετά καθαρή – αδειάστε την πιο συχνά
*Δεν είναι αρκετά μεγάλη - θα πρέπει να είναι αρκετά μεγάλη ώστε μια ενήλικη γάτα να γυρίζει και να το χρησιμοποιεί περισσότερο από μία φορά χωρίς να λερωθεί
*Την καθαρίζετε με μια χημική ουσία που μυρίζει πολύ έντονα
*Είναι πολύ κοντά στο κρεβάτι ή στα πιατάκια με το φαγητό
*Στο γατάκι δεν αρέσει η υφή της άμμου που έχετε επιλέξει - χρησιμοποιήστε τον τύπο που είχατε στο παρελθόν.
Όταν το γατάκι σας αρχίζει να βγαίνει έξω πιο συχνά, μετακινήστε σταδιακά την αμμολεκάνη προς την πόρτα. Λίγες χούφτες άμμο από την τουαλέτα του σκορπισμένες στο χώμα του κήπου, θα ενθαρρύνει το γατάκι να σκάψει εκεί. Μην πάρετε την αμμολεκάνη μέχρι το γατάκι σας να αρχίσει να χρησιμοποιεί τον κήπο.
Βγαίνοντας έξω
Το γατάκι σας δεν θα πρέπει να βγαίνει εκτός σπιτιού μέχρι τουλάχιστον μια εβδομάδα μετά την λήξη των πρώτων εμβολιασμών στην ηλικία των 13 με 14 εβδομάδων περίπου (εξαρτάται από το εμβόλιο). Από τη στιγμή που έχει εμβολιαστεί πλήρως και έχει συνηθίσει στη ζωή στο σπίτι σας, μπορείτε να αρχίσετε να αφήνετε το γατάκι σας να πηγαίνει έξω. Επιλέξτε μια ημέρα και ήσυχη ώρα και συνοδέψτε έξω το γατάκι σας, επιτρέποντάς το να διερευνήσει το νέο περιβάλλον. Εξακολουθήστε να συνοδεύετε το γατάκι μέχρι να εξοικειωθεί με τον κήπο σας και μπορεί να βρει το δρόμο της επιστροφής για το σπίτι χωρίς δυσκολία. Είναι καλύτερο να μην αφήσετε το γατάκι σας μόνο του εκτός μέχρι να 6 μηνών.
Στις γάτες αρέσει να έρχονται και να φεύγουν όποτε θέλουν. Ένα πορτάκι για γάτες τους το επιτρέπει. Αν βάλετε κάτι τέτοιο δεν θα χρειαστείτε μια αμμολεκάνη σε κλειστό χώρο όταν το γατάκι μεγαλώσει. Μπορείτε να διδάξετε στο γατάκι σας να χρησιμοποιεί ένα πορτάκι κρατώντας το ανοικτό αρχικά και δελεάζοντας το ζωάκι με τροφή. Σταδιακά αφήνετέ το κλειστό ώστε το γατάκι να μάθει να το πιέζει. Αν έχετε ήδη μια γάτα σκεφτείτε ότι το γατάκι μπορεί να παρακολουθήσει και να μάθει και να βγαίνει έξω πριν να είναι έτοιμο – τα γατάκια μαθαίνουν γρήγορα βλέποντας άλλες γάτες.
Για να αποτρέψετε τις γάτες της γειτονιάς να μπαίνουν σπίτι σας, μπορείτε να αγοράσετε ένα πορτάκι που θα ανοίγει μόνο για τη γάτα σας. Αυτό θα λειτουργεί με μαγνητικά ή ηλεκτρονικά κύματα στο περιλαίμιο της γάτας σας.
Λουράκια
Όταν το γατάκι σας γίνεται μεγαλύτερο (άνω των 6 μηνών) ίσως θελήσετε να του βάλετε λουράκι, ώστε να έχει κάποια μορφή αναγνώρισης ή να μεταφέρει έναν μαγνήτη για το ηλεκτρονικό πορτάκι- ποτέ μην του βάλετε λουράκι μόνο και μόνο για να το φοράει. Τα λουράκια πρέπει φοριούνται με προσοχή – τα γατάκια είναι πολύ δραστήρια και περίεργα ενώ μεγαλώνουν και μπορεί εύκολα να γαντζωθεί το περιλαίμιο σε κλαδί δέντρου ή περίφραξη ή το γατάκι μπορεί να πιάσει το μπροστινό του πόδι σε αυτό και να τραυματιστεί. Λουράκια που ανοίγουν αυτόματα θα μειώσουν την πιθανότητα να μπλεχτεί η γάτα σε περίπτωση που προκύψει ένα πρόβλημα. Για μια μικρή, ταχέως αναπτυσσόμενη γάτα θα πρέπει να θυμηθείτε να ελέγχετε το κολάρο του (πρέπει να είστε σε θέση να περνάτε ένα ή δύο δάχτυλα κάτω από αυτό) και να αυξάνετε αναλόγως το μέγεθός του. Τα λουράκια κατά των ψύλλων δεν είναι ο καλύτερος τρόπος για την αντιμετώπιση των ψύλλων και μπορεί να είναι πρόσθετος κίνδυνος για τα περίεργα γατάκια που αναρριχούνται ή πιέζονται σε μικρούς χώρους, όπου μπορούν να μπλεχτούν. Μπορείτε επίσης να εξετάσετε το ενδεχόμενο να βάλετε στη γάτα σας μικροτσίπ για λόγους αναγνώρισης.
Κίνδυνοι στο σπίτι
Τα γατάκια είναι πολύ περίεργα πλάσματα και θα διερευνήσουν τους μικρούς, σκοτεινούς χώρους όπου μπορούν να μπουν. Για το λόγο αυτό, αν το γατάκι σας λείπει για κάποιο χρονικό διάστημα, θα πρέπει να κοιτάξετε στα ντουλάπια, στις ντουλάπες, έξω από τα υπόστεγα κλπ. σε περίπτωση που έχει κλειστειί κατά λάθος ή «κόλλησε».
Κρατήστε κλειστή την πόρτα του πλυντηρίου ρούχων και του στεγνωτήριου όταν δεν τα χρησιμοποιείτε και ελέγξτε τα πριν βάλετε μέσα τα ρούχα.
Αν το γατάκι σας μασουλάει φυτά, αφαιρέστε τυχόν φυτά που μπορεί να είναι δηλητηριώδη, για παράδειγμα ποϊνσετίες, κρινάκια, αλεξανδριανά, αβοκάντο, καουτσούκ και κισσοί. Οι περισσότερες γάτες δεν θα αγγίξουν τέτοια φυτά, αλλά τα γατάκια μπορεί να είναι πιο περίεργα.
Εάν ζείτε σε ένα διαμέρισμα σε όροφο ή έχετε σπίτι με πολλούς ορόφους κρατήστε τα παράθυρα κλειστά για να εξασφαλιστεί ότι τα γατάκια δεν θα πέσουν κάτω.
Στον κήπο αποθηκεύστε τα χημικά με ασφάλεια και να προσέξτε αν χρησιμοποιείτε δόλωμα για γυμνοσάλιαγκες ή χημικές ουσίες στον ίδιο τον κήπο - ορισμένα είδη μπορεί να είναι πολύ τοξικά για τα ζώα.
Ψυχαγωγία
Τα γατάκια είναι πολύ παιχνιδιάρικα. Δώστε τους μια σειρά παιχνιδιών για να τα κρατήσει απασχολημένα και να ασκούνται. Δεν χρειάζεται να είναι ακριβά - κάθε γατάκι αγαπάει ένα κουτί από χαρτόνι για να παίξει. Το παιχνίδι είναι επίσης ένας καλός τρόπος για να γνωριστείτε και να εμπιστευτείτε ο ένας τον άλλο. Δώστε στο γατάκι σας ένα σημείο να ξύνει τα νύχια του.
Διατηρώντας τη γάτα σας σε καλή υγεία
Βούρτσισμα
Είναι καλή ιδέα να συνηθίσετε το γατάκι σας στο βούρτσισμα από νεαρή ηλικία, ιδιαίτερα αν έχει μακριά γούνα. Μια μακρύτριχη γάτα χρειάζεται καθημερινά προσοχή για μια γούνα χωρίς κόμπους. Το βούρτσισμα αφαιρεί τις νεκρές τρίχες που μπορεί να προκαλέσουν τριχόμπαλες. Το χτένισμα και το βούρτσισμα θα βοηθήσουν στην απομάκρυνση αυτών των τριχών και αυτό εκτιμάται συνήθως από τη γάτα, υπό την προϋπόθεση ότι έχει συνηθίσει σε αυτό από νωρίς. Το βούρτσισμα σας δίνει επίσης την ευκαιρία να παρακολουθείτε στενά την γάτα σας, να αξιολογείτε την υγεία της και συμβάλει στην ανάπτυξη του δεσμού μεταξύ σας. Πάντα να είστε μαλακοί στις κινήσεις σας και να κάνετε το βούρτσισμα μια εμπειρία επιβράβευσης και ευχαρίστησης.
Εμβολιασμοί
Τα γατάκια πρέπει να εμβολιάζονται για να έχουν προστασία έναντι των πιθανών θανατηφόρων λοιμώξεων των αιλουροειδών. Το πρώτο στη σειρά εμβόλιο γίνεται στις 8 με 9 εβδομάδες και το δεύτερο στις περίπου 12 εβδομάδες. Το γατάκι θα πρέπει να κρατείται μακριά από τις άλλες γάτες και να παραμείνει σε κλειστούς χώρους για 10 ημέρες μετά το δεύτερο εμβόλιο για να εξασφαλίζεται η μέγιστη δυνατή προστασία.
Για να διατηρηθεί το επίπεδο της προστασίας που παρέχεται από τον εμβολιασμό, οι ενήλικες γάτες απαιτούν τακτικό επανεμβολιασμό (συνήθως μία φορά κάθε ένα έως τρία έτη). Ο κτηνίατρός σας θα προσαρμόσει το πρόγραμμα εμβολιασμού, σύμφωνα με τους κινδύνους των διαφόρων ασθενειών στην περιοχή σας. Στις πόλεις, όπου υπάρχει μεγάλος αριθμός γάτων, ο κίνδυνος μόλυνσης θα είναι υψηλότερος.
Αποπαρασίτωση
Τα σκουλήκια μπορούν να κάνουν τα γατάκια αδύναμα. Θα πρέπει να γίνεται αποπαρασίτωση κατά της ασκαρίδας στις 4-6 εβδομάδες και στη συνέχεια τακτικά κάθε 2 - 3 εβδομάδες μέχρι να είναι 4 μηνών. Μετά από αυτό θα πρέπει να αποπαρασιτώνονται για ασκαρίδες και ταινίες κάθε 2 - 6 μήνες ανάλογα με το πόσο κυνηγούν και αν έχουν ψύλλους. Χρησιμοποιήστε ένα κατάλληλο φάρμακο διαθέσιμο από τον κτηνίατρό σας και ακολουθήστε τις οδηγίες δοσολογίας προσεκτικά.
Ψύλλοι
Ακόμη και οι καθαρές γάτες μαζεύουν ψύλλους έτσι ελέγξτε ενώ βουρτσίζετε.Οι ακαθαρσίες των ψύλλων φαίνονται ως μικρές καφέ κηλίδες κυρίως γύρω από το λαιμό και τη βάση της ουράς. Όταν τοποθετούνται σε βρεγμένο βαμβάκι διαλύονται σιγά σε αιματηρές κηλίδες.
Για τον αποτελεσματικό έλεγχο, οι ψύλλοι στο γατάκι πρέπει να εξοντώνονται. Παραδοσιακά σπρέι, σαμπουάν και περιλαίμια κατά των ψύλλων μπορεί να περιέχουν ουσίες που είναι δυνητικά τοξικές για γατάκια και μπορεί να μην είναι πολύ αποτελεσματικά. Ο κτηνίατρός σας μπορεί να παρέχει μια σειρά από νέα προϊόντα για να σκοτώσει τους ψύλλους τα οποία είναι πολύ ασφαλή επειδή δρουν σε υποδοχείς που δεν είναι παρόντες στα θηλαστικά, μόνο στα έντομα. Οι αμπούλες είναι πολύ εύκολες στην εφαρμογή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν από πολύ μικρή ηλικία.
Άλλα ζώα στο σπίτι θα πρέπει επίσης να αποπαρασιτωθούν. Το κρεβάτι της γάτας πρέπει να πλυθεί ή να αντικατασταθεί. Ο κτηνίατρός σας θα είναι επίσης σε θέση να προμηθεύσει προϊόντα που μπορούν να αντιμετωπίσουν τους ψύλλοι μέσα στο σπίτι, συμπεριλαμβανομένων και ορισμένων που μπορούν να ληφθούν από την γάτα να εμποδιστεί η αναπαραγωγή των ψύλλων.
Ακάρεα αυτιών
Πολλές γάτες έχουν ψώρα. Συχνά δεν υπάρχουν συμπτώματα, αλλά σε μερικές γάτες προκαλούν ερεθισμό που οδηγεί στην παραγωγή ενός γκριζωπού / καφέ στρώματος στο αυτί. Σε σοβαρές περιπτώσεις, ο ακουστικός πόρος μπλοκάρεται και ακολουθεί λοίμωξη. Ακόμη και αν τα ακάρεα δεν προκαλούν μια οδυνηρή αντίδραση μπορεί να είναι πολύ ενοχλητικά, και μπορεί να περάσουν σε άλλες γάτες και σκύλους στην οικογένεια. Εάν έχετε ένα σκυλί που αντιμετωπίζει διαρκώς προβλήματα με τα άκαρεα αυτιών, ο κτηνίατρός σας θα πρέπει να ελέγξει τα αυτιά της γάτας σας πάρα πολύ, δεδομένου ότι μπορεί να είναι η πηγή των ακάρεων. Αν τα αυτιά του γατιού σας σας φαίνονται βρώμικα, ερεθισμένα ή γεμάτο σκουρόχρωμο κερί αξίζει μια επίσκεψη στον κτηνίατρό σας.
Στείρωση
Κάθε χρόνο, πολλές ανεπιθύμητες γάτες και γατάκια θανατώνονται ή αφήνονται στην τύχη τους, επειδή δεν υπάρχουν αρκετά σπίτια να υιοθετηθούν. Στειρώνοντας τη γάτα σας εξασφαλίζετε ότι δεν θα συμβάλλετε σε αυτό το πρόβλημα.
Ένας γάτος μπορεί να στειρωθεί στους τέσσερις με πέντε μήνες της ηλικίας του. Η στείρωση θα μειώσει την πιθανότητα ότι θα ψεκάζει σε εσωτερικούς χώρους για να χαρακτηρίσει το χώρο του. Θα δαπανά λιγότερο χρόνο στην αναζήτηση συντρόφου και έτσι θα έχει λιγότερες πιθανότητες να τον χτυπήσει αυτοκίνητο ή να εμπλακεί σε μάχες. Οι γάτες που δαγκώνονται και γδέρνονται σε μάχες είναι πιο πιθανό να διατρέξουν κίνδυνο από μολυσματικές ασθένειες.
Ένα θηλυκό γατάκι πρέπει να στειρώνεται για να προλαμβάνεται εγκυμοσύνη. Αυτό μπορεί να γίνει από έναν κτηνίατρο στους τέσσερις με πέντε μήνες της ηλικίας του. Δεν χρειάζεται να έχει κάνει μια γέννα πριν τη στείρωση. Η διαδικασία δεν έχει βλαβερές συνέπειες και απομακρύνει και από σας και από τη γάτα σας το στρες από τον οίστρο (τα δυνατά νιαουρίσματα που οι θηλυκές γάτες κάνουν για να προσελκύσουν έναν σύντροφο), την εγκυμοσύνη, τη γέννηση και την φροντίδα και την αναζήτηση σπιτιού για τα νεογέννητα γατάκια.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου