Πολλά τα ερωτηματικά όταν αποκτήσουμε έναν σκύλο…
Πρέπει να τον εκπαιδεύσω; να τον πάω σε εκπαιδευτή ή να το κάνω μόνος μου;
θα διαβάσω κάποιο βιβλίο και θα τα καταφέρω….είχα και πιο πριν σκυλιά και ξέρω, μεγαλώνοντας μάλλον θα ηρεμήσει ή όχι….και πολλά άλλα τέτοια ερωτηματικά και σκέψεις στροβιλίζουν στο μυαλό ενός ιδιοκτήτη σκύλου.
Σε όλες αυτές όμως τις σκέψεις, προσωπικά θα έβαζα και ένα άλλο ερώτημα. Μήπως πρέπει εγώ να εκπαιδευτώ…;
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Ο σκύλος από την μέρα που αρχίζει και αντιλαμβάνεται τον κόσμο (3,5 εβδομάδων περίπου) αρχίζει να “εκπαιδεύεται”.
Δοκιμάζει συνεχώς διάφορες συμπεριφορές και από τις συνέπειές τους μαθαίνει.
Αν το αποτέλεσμα της συμπεριφοράς είναι ενισχυτικό για τον σκύλο, υπάρχουν αυξημένες πιθανότητες αυτή η συμπεριφορά να επαναλαμβάνεται και σιγά σιγά να χτίζεται, αποκτώντας μια σχετική μονιμότητα. Εξαιρετικά σημαντικό λοιπόν είναι να ξέρουμε, τι συμπεριφορές του σκύλου μας ενισχύουμε και πώς.
Εκπαίδευση δεν είναι μόνο οι εντολές….
έλα, κάτσε, κάτω ή ακόμη και οι πιο σύνθετες, είναι και η κάθε επαφή που έχει ο ιδιοκτήτης με τον σκύλο του, αλλά και η επιρροές που δέχεται από το περιβάλλον στο οποίο λειτουργεί.
Το περιβάλλον από μόνο του είναι ένας βασικότατος παράγοντας μάθησης που αν δεν το λάβουμε σοβαρά υπόψιν, μπορεί να μας οδηγήσει σε πολλά προβλήματα.
Η σωστές αντιδράσεις μας, απέναντι στις συμπεριφορές του σκύλου μας, καθορίζουν αυτό που λέμε, ένα καλό σκυλί σύντροφο, με ισορροπημένη συμπεριφορά και σύμφωνα με της ανάγκες της κάθε οικογένειας.
Συνήθως οι άνθρωποι βλέπουν τα πράγματα διαφορετικά…..
Νομίζουν ότι δίνοντας τον σκύλο σε κάποιον εκπαιδευτή και πληρώνοντας κάποια χρήματα θα έχουν και μια μονιμότητα στην ζητούμενη συμπεριφορά και γενικώς στις εντολές του.
Αν δεν γνωρίζει ο ιδιοκτήτης πως να συμπεριφέρεται αλλά και πως να συντηρεί και να χτίζει τις εντολές του σκύλου του, τότε δεν μπορούν να υπάρξουν μόνιμα και αξιόπιστα αποτελέσματα.
Ένα άλλο ερωτηματικό είναι το τι μέθοδο χρησιμοποιεί ο εκπαιδευτής και ποια θα πρέπει να επιλέξουμε.
Θετική ή παραδοσιακή εκπαίδευση.
Τελευταία βέβαια όλοι ισχυρίζονται ότι χρησιμοποιούν θετικές μεθόδους εκπαίδευσης, άσχετα αν δουλεύουν με ηλεκτρικά κολάρα και πνίχτες(εργαλεία διόρθωσης λάθους).
Εδώ θα πρέπει να διευκρινίσουμε, ότι στην θετική μέθοδο εκπαίδευσης σκύλων, δεν χρησιμοποιούμε “διορθώσεις” αν ο σκύλος αποτύχει στην εντολή(δεν χρειάζεται για να γίνει αξιόπιστη η εντολή) αλλά ενισχύουμε συμπεριφορές και λειτουργούμε με τελείως διαφορετική φιλοσοφία, χωρίς φωνές και χωρίς να υποχρεώνουμε τον σκύλο να εκτελέσει την εντολή.
Ο σκύλος, απλά, λατρεύει να υπακούσει στην εντολή, γιατί αυτό επιθυμεί πάνω από όλα. Η εντολή γίνετε ταυτόσημη με την ανταμοιβή, είναι η ίδια ανταμοιβή.
Είναι ένα παιχνίδι ανάμεσα στον ιδιοκτήτη και τον σκύλο, στο οποίο ο τετράποδος σύντροφός μας, “τρελαίνεται” να συ μετάσχει.
Ο ιδιοκτήτης θα πρέπει να βρίσκετε παρόν στην εκπαίδευση και να μην επιτρέπει την χρήση οποιαδήποτε μορφή βίας, όχι μόνο για φιλοζωικούς λόγους, αλλά και γιατί δεν μας “συμφέρει” εκπαιδευτικά.
Υπάρχουν πολλοί, ευκολότεροι, γρηγορότεροι αλλά και ασφαλέστεροι τρόποι για να χτίσουμε ή να αλλάξουμε μια συμπεριφορά, από το να φωνάζουμε και να διορθώνουμε συνεχώς τον σκύλο μας. Τις περισσότερες φορές πρόκειται για απλές, φυσιολογικές συμπεριφορές του ζώου και αντιδρώντας εμείς βίαια, το μόνο που καταφέρνουμε είναι να τον μπερδεύουμε και να δημιουργούμε πιθανά προβλήματα συμπεριφοράς, όπως, στρες, φοβίες αλλά και επιθετικότητα.
Η εκπαίδευση του σκύλου με τον ιδιοκτήτη, θα πρέπει να ξεκινά από την ηλικία των 2 μηνών, τότε δηλαδή που θα έρθει στο σπίτι μας από τον εκτροφέα και όχι να περιμένουμε να φθάσει σε ηλικία 6-7 μηνών όπως ακούγετε συχνά, γιατί έτσι δεν καλούμαστε να αλλάξουμε λάθος συμπεριφορές, αλλά βάζουμε τα πράγματα από την αρχή, στην σωστή τους βάση. Όλοι ξέρουμε ότι είναι καλύτερα να προλαμβάνεις παρά να θεραπεύεις….
Ένας σωστά εκπαιδευμένος σκύλος είναι ένας όμορφος σκύλος, που χαίρετε να εκτελεί εντολές, απλά γιατί μας θεωρεί ότι καλύτερο στον κόσμο του.
Η απόφαση και η επιλογή είναι δική σας.
kynagon Positive Dog Training
Δημοσθένης Μουμιάδης
Επαγγελματίας Εκπαιδευτής Σκύλων
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου